Deprecated: Optional parameter $content_type declared before required parameter $with_filter is implicitly treated as a required parameter in /home/infinityuitvaart/public_html/wp-content/plugins/w3-total-cache/PgCache_ContentGrabber.php on line 274
Verhalen - Misvattingen betreffende uitvaartverzorging | Infinity Uitvaartzorg

Verhalen – Misvattingen betreffende uitvaartverzorging

Posted by on oktober 28, 2015 in Verhalen

In de afgelopen tien jaar heb ik als uitvaartverzorger vele diverse vragen  cq misvattingen mogen beantwoorden omtrent het verzorgen van een uitvaart. Graag wil ik een aantal van deze misvattingen met u delen.

Yes No Infinity Uitvaartzorg

De overledene moet in een kist gelegd worden
Niet waar. Een kist is niet verplicht. Je mag het lichaam bijvoorbeeld in een zogeheten lijkwade hullen, op voorwaarde dat er geen enkel lichaamsdeel zichtbaar is. Voor het vervoer van de overledene wordt gebruik gemaakt van een opbaarplank. De plank wordt mee begraven of gaat bij crematie mee de oven in.

Het is verplicht een uitvaartverzorger in te schakelen
Niet waar. U kunt zelf een uitvaart regelen of zelf een uitvaartonderneming uitkiezen waar u vertrouwen in heeft. U neemt altijd de beslissingen, eventueel naar aanleiding van datgene wat een uitvaartverzorger voorstelt. Maar, het is niet eenvoudig zonder uitvaartverzorger: er zijn nogal wat zaken die vlot en adequaat dienen te worden geregeld en afgestemd en daarbij komt dat de uitvaartwereld (nog) niet zo gewend is aan ‘doe-het-zelvers’.

Gebruik van de aula is een verplicht onderdeel van een crematie of begrafenis
Niet waar. De aula wordt apart verhuurd en in rekening gebracht door het crematorium of de begraafplaats. Het is ook mogelijk om op een andere locatie de plechtigheid en/of het condoleren te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld in een restaurant, een theater of andere plekken waar de ruimte geschikt is voor het aantal personen die u verwacht.

Er zijn regels waar een uitvaartplechtigheid aan moet voldoen.
Niet waar. De invulling van een plechtigheid is vrij. Plaats, tijd, sprekers, muziek, rituelen, foto’s, dans; alles kan naar eigen inzicht ingevuld worden. De enige verplichting is dat een overledene binnen 6 werkdagen na overlijden begraven of gecremeerd wordt.

Aangifte van overlijden moet gedaan worden door de uitvaartverzorger
Niet waar. Nabestaanden kunnen dit ook zelf doen. De aangifte moet plaatsvinden bij de gemeente waar iemand overleden is. Daarbij is het verplicht een verklaring van overlijden (getekend door een arts) te overleggen.

De overledene moet in zijn woonplaats begraven of gecremeerd worden
Niet waar. U bent geheel vrij in de keuze van crematorium of begraafplaats in willekeurige plaats.

De kist wordt hergebruikt bij een crematie
Niet waar. De kist wordt altijd mee gecremeerd.

De uitvaart moet binnen 5 dagen plaatsvinden
Niet waar. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden.

De as mag overal verstrooid worden
Niet waar. De gemeente kan regels stellen aan het verstrooien van as op een bijzondere plek. Het is dus niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien. De nabestaande moet eerst bij de gemeente nagaan of op de gewenste plek as verstrooid mag worden.

 

Heeft u nog vragen of onduidelijkheden over uitvaartverzorging schroom niet om met mij contact opnemen. Infinity Uitvaartzorg – 079 5000 250 dag en nacht bereikbaar


Misvattingen Uitvaartverzorging | Infinity Uitvaartzorg